Valg af CMS

Læs mere nedenfor, hvis du vil blive klogere på, hvad du skal vælge, hvis du leder efter CMS system. Her gennemgås en række af de bedste og mest populære CMS, uanset om du er på jagt efter closed eller open source.

Open source CMS

Nedenfor følger en kort gennemgang og sammenligning af open source cms-systemer. Mange virksomheder vælger open source cms, når de skal have ny hjemmeside, og der er også mange fordele ved at vælge et af de mange gode systemer bygget på åbne platforme. Nogle af de mange fordele ved open source cms er, at programmerne, selvfølgelig, er gratis, at det ofte er billigt at hoste og at der er stærke communities og tusindvis af udviklere over hele verden, der kan assistere, hvis man løber ind i udfordringer. Og inden der tages stilling til, om der skal arbejdes med open eller closed source cms, skal I selvfølgelig i første omgang have afklaret, om I vil arbejde i .net eller .php – begge dele har fordele og ulemper, så jeg dog ikke vil komme ind på i denne omgang.

Der er selvfølgelig også ulemper ved open source cms. Du er ikke sikret gratis support, og kan heller ikke være sikker på, at der udvikles fremadrettet og sikres kompatibilitet i fremtiden. Det er dog ikke nogen hemmelighed, at jeg ikke længere ser mange gode argumenter for at bruge closed source frem for open source cms. Nedenfor vil jeg gennemgå nogle af de mest populære open source cms i Danmark.

Når du vælger open source cms er der ikke de samme opstartsomkostninger som ved closed source cms hvor lincensen naturligvis. Det betyder selvfølgelig ikke, at open source er helt gratis at anvende, da I jo typisk stadig vil skulle have et bureau til at forestå udviklingen.

Joomla

Joomla cms-system har de seneste år tabt terræn til bl.a. Drupal. Det skyldes bl.a. en manglende fleksibilitet og betyder, at Joomla i dag har et noget mindre community end mange af de andre open source cms-systemer. Det er stort set i sig selv årsag nok til at vælge et andet open source cms end Joomla.

Drupal

Drupal har sin styrke i, at det er nemt at ændre udseende og funktionaliteten af extensions, hvilket gør det til et meget fleksibelt og brugervenligt system. Drupal er i hastig vækst i disse år, især på bekostning af Joomla, og er især en god løsning til mindre komplekse hjemmesider, selv om det også kan håndtere større kompleksitet. Der er et meget stærkt internationalt community omkring Drupal. SEO-venligheden er også noget større i Drupal end i mange af de andre open source cms-systemer.

Typo3

Typo3 er et enterprise open source cms-system. Dvs. at det henvender sig til virksomheder, der har brug for en mere komplet løsning, end du f.eks. får i Drupal. Det gør også Typo3 velegnet og populært til større og mere komplekse sites. Typo3 er danskudviklet og har et godt, professionelt community bag sig.

Umbraco

Umbraco er mange virksomheders løsning, når de skal vælge cms-system til ny hjemmeside, og det er løsningen, hvis du har en .net-baggrund. Det er det absolut førende .net open source cms med god grund og godt til at håndtere mindre sites.

WordPress

WordPress har primært sin styrke som blogværktøj og er mest velegnet til blogs og små sites. Det er utroligt nemt at benytte og kan derfor være en god løsning, hvis du som ikke-professionel selv skal sidde og rode med et lille site. Når du når et site af en vis størrelse, kommer WordPress til kort, og det er altså det open source cms der er mindst veludviklet ift. moduler, hvor Drupal og Typo3 er langt overlegen. Det er dog fantastisk til at blogge på!

 

Closed source CMS

Hvis du vælger closed source CMS skal du selvfølgelig påregne relativt høje startomkostninger, da der skal indkøbes licenser, som der også er løbende udgifter til. Vær også opmærksom på at hosting af closed source CMS kun kan foregå på servere hos CMS-leverandøren, hvilket kan gøre hosting omkostningerne til kommercielle CMS systemer noget højere end med open source.

Herunder følger en sammenligning af sitecore, episerver og sharepoint. Nok de tre mest popoulære closed source cms-systemer i Danmark.

Sitecore

Sitecore er en god løsning for store, komplekse sites med mange funktionaliteter. Sitecore arbejder i .net og er et danskudviklet cms-system. Inden for de seneste år har Umbraco taget mange kunder fra Sitecore, ligesom det svenske Episerver er blevet en seriøs konkurrent. Sitecore er stadig en god, fleksibel og hurtig løsning til store hjemmesider.

Episerver

Episerver er et svensk cms system der er i kraftig vækst. En Sitecore Episerver sammenligning viser, at Episerver kun koster det halve, selv om det for de fleste behov vil være lige så godt. Vælger du Episerver skal du forvente at bruge en del tid og penge på design og uvikling, da deres standard templates er begrænsede. Episerver har især sin styrke i content management, og det er derfor et oplagt system til hjemmesider med meget content. Hvis du har brug for forskellige sprogversioner på dit site, er Episerver genialt.

Sharepoint

Sharepoint er et fildelings videnscenter, hvor du har mulighed for at oprette arbejdsgrupper for afdelinger og dele viden i afdelingerne internt. Samtidig kan du forstille dig et stort netværk, hvor du kan sende interne mails rundt mellem afdelinger og medarbejderne i de afdelinger. Sharepoint har fået udvidet funktionalitet med chat funktion og andre moduler, så som CRM integration, AX og andet. Sharepoint er ikke et CMS som sådan.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>